210621 konkurs czytelniczy

Dnia 16 czerwca tj. środa br. w naszej Szkole odbył się Konkurs Pięknego Czytania przeznaczony dla uczniów klas pierwszych, drugich i trzecich edukacji wczesnoszkolnej. Cele konkursu to: doskonalenie techniki czytania, czytanie ze zrozumieniem, propagowanie literatury, przełamywanie zahamowań związanych z wystąpieniami publicznymi.

W obecnym roku szkolnym do konkursu przystąpiło 17 osób. Zmagania artystyczne przebiegały dwuetapowo. W pierwszym etapie uczestnicy czytali przygotowany wcześniej fragment wybranej przez siebie książki. Po tym etapie komisja jury w składzie p.Teresa Krasoń i p. Joanna Ożóg zakwalifikowały 11 uczestników do drugiego etapu. Po wybraniu książki z zaznaczonymi fragmentami, uczniowie mieli chwilę czasu na zapoznanie się z tekstem. Po upływie wyznaczonego czasu, rozpoczęło się indywidualne czytanie tekstów przed komisją konkursową. Oceniana była poprawność artykulacyjna, bezbłędność przedstawianej treści, radzenie sobie z tremą oraz interpretacja tekstu.

Spośród czytających wyłoniono tych, którzy zaprezentowali się najlepiej i przyznano miejsca oraz wyróżnienia.

I miejsce i tytuł MISTRZA PIĘKNEGO CZYTANIA zdobył uczeń klasy 3 Szymon Miazga

Przeczytał tekst przygotowany wcześniej i nieznany najpiękniej z całej grupy. Czytał płynnie, z odpowiednią intonacją, dykcją, tempem, modulacją i natężeniem głosu. Wyśmienicie radził sobie z tremą.

II miejsce:

Krzysztof Tupaj z klasy 1 ,

Wiktoria Sączawa i Hubert Sieńko z klasy 2,

Filip Cisek, Klaudia Tarała i Antonina Tupaj z klasy 3

III miejsce:

Julia Perlak i Zuzanna Sakowska z klasy1,

Szymon Radomski z klasy 2,

Olga Kida z klasy 3

Wszystkim uczestnikom konkursu i jednocześnie nagrodzonym DZIĘKUJEMY, GRATULUJEMY I ŻYCZYMY dalszych sukcesów!

Kierujemy serdeczne podziękowania dla wszystkich nauczycieli i rodziców przygotowujących uczniów do Konkursu Pięknego Czytania.

Organizator: Halina Godek

Zapraszamy do galerii zdjęć :)   camera-logo3.jpg